tirsdag 27. november 2012

Utsira som inspirasjon

Det er mange kunstnere som finner tonen, lyset og inspirasjonen på Utsira..

Helt siden tidenes morgen har kunstnere søkt ut til Utsira for inspirasjon. Olaf Krohn var første pioner med tegninger fra 1883. Fredrik Kolstø og komponisten Lennart Lundberg ble inspirert av Jonas Anton Dahl sin roman 'Chargadør Sahl' som omhandler Sirabuen og Johan Dahm, den siste godseier på Utsira.

File:Utsira by Olaf Krohn.png
Tegning Olaf Krohn Utsira 1883 - wikipedia

I tidligere tider var det samfunns-eliten i form av fiskeri-inspektører, fyrmestere og kjøpmenn som var vertskap for kunstnere. I dag er det Kunstnerleiligheten som Utsira Kommune drifter ved Utsira Fyr. De to faste festivalene på Utsira 'A day at the LightHouse' og Siradagane er også med på å trekke ut artister og kunstnere til Utsira.

Siste år...

Hovering Orville gjestet musikkfestivalen 'A day at the Lighthouse' og gav oss denne fine videoen. Tydelig å spore at bandet har fått Utsira Puls og Utsira Energi:


Nina Nielsen og Biosphere gjestet 'A day at the Lighthouse 2011'. Deres møte på Utsira gav henne en ny label og 'What Was A Wild Night' kom ut på Biophon record nå i høst.


Kirsty McGee gjestet Utsira sammen med Myskin's Rubythroat i høst. Begge artister har gjestet Utsira tidligerer men i år på samme scene på intimkonsert på Dahmsgård: denne videoen følger vi artistene på tur til Utsira Fyr: direktelenke Setting of the Sun


Rogaland Fylkeskommune disponerer kunstnerleiligheten i sommermånedene og dette har gitt en utømmelig liste med artister og kunstnere som har gjestet Utsira og gitt oss inspirasjon og blitt inspirert selv.

Eirik Newth har skrevet deler av Neopangea og Riverton-prisvinner Vidar Sundstøl har startet tankeprosesser omkring sin trilogi ved Utsira Fyr..

Vi takker for alle kunstneriske øyeblikk vi har fått i de siste år.. og håper at det er flere som finner inspirasjonen på Utsira.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar